Publicatie Zakenblad Weert juli 2014

Wat wordt de financiering van de toekomst?

De afgelopen jaren is er veel veranderd in de wereld van de financieringen. Banken zijn terughoudend met het verstrekken van financieringen en bestaande kredietlijnen worden ingeperkt. Hierdoor komen ondernemers steeds vaker in financiële moeilijkheden, maar wat zijn nu alternatieven en welk alternatief past het beste bij u? Kennis en ervaring bij uw adviseur is een must. Kleinere kredieten worden niet of nauwelijks meer door banken verstrekt vanwege de toenemende kapitaaleisen. Vaak is er te weinig dekking en wordt verwezen naar familie en vrienden, of andere alternatieven.

Een alternatief hiervoor is crowdfunding. Het eerste kwartaal van 2014 is er al net zo veel geld binnengehaald als in heel 2013. Zagen we in de eerste jaren hoge rentepercentages, daar zien we nu dat er ook steeds meer wordt in gespeeld op klantenbinding/betrokkenheid voor de start van de onderneming. Deze financieringsvorm is meestal maar voor een periode van drie tot vijf jaar. Via Qredits worden micro-financieringen voor nieuwe en bestaande bedrijven verstrekt. Bij deze vorm van financiering gaat het met name om investeringen. Heeft u met name behoefte aan werkkapitaalfinanciering, dan wordt deze variant al lastiger.

Daarnaast zijn er steeds meer private investeerders, succesvolle ondernemers, welke willen participeren in bedrijven waar zij potentie in zien. Vaak is dit een combinatie van een financiering en aandelenkapitaal. Deze doorgewinterde ondernemers zijn een sparringpartner voor het nog succesvoller maken van uw bedrijf, maar wilt u nog iemand aan het roer hebben staan? Deze financieringsvorm kan individueel of via participatiemaatschappijen lopen.

Een nieuwe ontwikkeling is de coöperatieve gedachte van de kredietunies. Lokale en regionale ondernemers helpen collega-ondernemers en starters met het benodigd vermogen en know-how voor middellange termijn.

Welke financier het beste bij u past hangt af van uw persoonlijke en zakelijke situatie. In elk geval zal alternatieve financiering de trend zijn van de toekomst, waarbij interactie tussen de financier(s) en de gefinancierde bepalend zal zijn.

 

Erwin Sijmkens

N-XT Accountants & Adviseurs