Europese renteverhoging vergroot Malaise

●        ECB verhoogt de rente, eurodollar zakt meteen met 0,7%
●        Woensdag zet de Fed de rente vast, markt verwacht een pauze
●        Chinese Yuan sterkt aan na sterke economische cijfers, centrale bank interventie

Vorige week donderdag verhoogde de ECB de basisrente met 0,25%. De beslissing was een dubbeltje op zijn kant, en was verre van unaniem. Verschillende ambtenaren binnen de ECB gaven aan dat ook het idee van een pauze fel werd gedebatteerd binnen de monetaire raad.

De intensiteit van het debat geeft aan in wat voor spagaat de ECB zich bevindt. Aan de ene kant blijft kerninflatie (wat geen rekening houdt met volatiele elementen zoals benzine en voedsel) hardnekkig hoog, en langs de andere kant zien we steeds meer signalen dat de economie afstevent op een recessie.

Normaal gesproken zijn renteverhogingen positief voor een valuta, en toch daalde de euro met 0,7% ten opzichte van de dollar meteen na de beslissing. De markt gelooft niet dat Lagarde & Co. in staat zullen zijn de rente te blijven verhogen, en zien hier (op 4%) dan ook de piek. Ook zijn er analisten die de beslissing zien als een beleidsfout, wat tot een diepere recessie zal leiden dan noodzakelijk.

Lagarde is zich bewust van het risico. ‘Inflatie is gedaald, en we willen dat het blijft dalen’ zei ze. ‘We doen dit niet omdat we een recessie willen forceren, maar omdat we kiezen voor prijsstabiliteit’.

Het is nu de 9de keer op rij dat het euro-dollar paar de week lager afsluit, de langste negatieve rally sinds de conceptie van de euro, en 5% verwijderd van de piek midden juli.


Fed-beslissing woensdag

Woensdag is het de beurt van de VS. De taak van de Federal Reserve lijkt op papier iets gemakkelijker. Vorige week woensdag kwam inflatiedata voor de maand augustus lichtjes hoger binnen dan verwacht, mede dankzij hogere olieprijzen. Dit zorgde voor USD-sterkte. De markt zag hierin immers een bevestiging dat de centrale bank de rente niet zal verhogen, en dus zal kiezen voor een pauze. Deze kans wordt ingeschat op 97%, terwijl de kans voor een laatste verhoging later in het jaar op zo'n 34% ligt.

Wat in de huidige omgeving in het voordeel speelt van de dollar, is de sterke economie. De VS lijkt op dit moment de enige die erin kan slagen om de ‘trifecta’ van dalende inflatie, het vermijden van een recessie, en het omzeilen van financiële instabiliteit tot een goed einde te brengen. Vergelijk dit met het VK en Europa, waarbij het risico op stagflatie (stagnerende economie gekoppeld met inflatie) steeds groter wordt.Overig valutanieuws

Meer naar het oosten toe voelen beleidsmakers ook de pijn van de Europese beslissing. De valuta's voor Hongarije, Tsjechië, Bulgarije en Roemenië verzwakten allen ten opzichte van de dollar. Dit vanwege hun hoge economische blootstelling aan de Unie. Polen worstelt nog steeds met de (schijnbaar politiek gemotiveerde) beslissing van voorzitter Adam Glapinski om de rente drie keer zo veel te verlagen als verwacht.

Uit China komt positief nieuws, nadat de industriële output en detailhandel in augustus sterkere activiteit vertoonden dan verwacht. Dit gekoppeld met actieve interventie door de People’s Bank of China (PBOC) heeft ervoor gezorgd dat de munt de week sterker afsloot ten opzichte van de Euro en Dollar.

Lees je graag een meer diepgaand rapport over EUR/USD en EUR/GBP? Klik dan op onderstaande links om de analyse van hoofdeconoom Joe Tuckey te lezen.

https://www.argentex.com/app/uploads/2023/09/Weekly-FX-Majors-EURUSD-18th-September-2023.pdf

https://www.argentex.com/app/uploads/2023/09/Weekly-FX-Majors-GBPEUR-September-18th-2023.pdf

Bron: Argentex

Terug naar nieuws

Neem contact met ons op