Euro heeft wind in de zeilen

Vanaf deze week nemen we u ook mee in onze periodieke “Posts” via social media en nemen we u samen met onze partner #Argentex mee in de ontwikkelingen op de #valutamarkt.

Wilt u ook ontzorgd worden en uw valutarisico`s in kaart brengen en beperken? Wij zijn u graag van dienst #N-XTConsultants #Argentex


Euro heeft wind in de zeilen

●         Amerikaanse economische data stellen teleur; beïnvloed mogelijk Fed beleid.

●         Euro heeft wind in de zeilen, analisten verwachten voortzetting van de rally.

●         Pond in de hoek waar de klappen vallen. 

De Amerikaanse economie is aan het afkoelen, zo blijkt uit recente verkoopcijfers voor de detailhandel. Deze waren vorige maand slechter dan verwacht, wat het debat rond een recessie weer aanwakkert. 

Een recessie is en belangrijk puzzelstuk binnen de toekomstige evolutie van inflatie, en het beleid van de Fed. Het is immers onwaarschijnlijk dat inflatie terug naar het doelniveau van 2% gaat zakken zonder dat lonen ook dalen. Lonen dalen enkel in periodes met hoge werkloosheid, en werkloosheid neemt vaak enkel significant toe tijdens een recessie.

Toch wil de Fed zo goed mogelijk de balans vinden tussen een rentepeil dat inflatie op de knieën krijgt, zonder dat dit de economie doodknijpt en een diepe terugval veroorzaakt (de zogenaamde economische ‘soft landing’).

Nu dat de eerste signalen van economische afzwakking zich doen voelen, gaven verschillende Fed-commissieleden aan af te willen zien van grote rentestappen, en liever te stemmen voor een verhoging van 0,25%.


Zet de euro-rally zich door?

Deze dynamiek heeft er mede voor gezorgd dat de euro-dollar koers het 1,09 niveau heeft doorbroken. 

Dat leidt ons natuurlijk tot de vraag hoe lang de euro rally zich nog door kan zetten.

Veel zal afhangen van de ECB. Het lijkt er steeds meer op dat de traditioneel conservatieve institutie de fakkel wil overnemen van haar Amerikaanse collega’s. Tijdens een speech vorige week op het Wereld Economisch Forum in Davos, verklaarde voorzitter Lagarde haar mantra als ‘het ingeslagen pad blijven volgen’ wanneer het aankomt op monetair beleid. Dit betekent dat de renteverhogingen op de korte termijn hoger zullen zijn dan de Fed.

Net als de Fed is de ECB ook gedreven door economische data. Moest blijken dat het economische plaatje er niet zo ernstig uitziet als een aantal maanden geleden, geeft dit mogelijk moed om door te gaan met renteverhogingen van 0,5%.

Op dinsdag geeft S&P Global de PMI’s voor de maand januari vrij voor de EU, wat een beter beeld geeft over de economische activiteit voor de fabricage industrie. Mogelijk is deze beter dan voorspeld, vanwege de heropening in China (voornaamste Europese handelspartner) en de lagere energieprijzen.


Het pond in moeilijk vaarwater

Het pond zit in de hoek waar de klappen vallen. Van alle G7 landen staat het Verenigd Koninkrijk er het slechtste voor, vanwege een combinatie van hardnekkige, hoge inflatie en lage groei.

Zowel de Europese als de Japanse economische handel ervaart een sterke heropleving vanwege lagere energiekosten, maar dit is niet het geval voor het VK. Structurele problemen zoals Brexit zetten een demper op het herstel.

De Bank of England zit volgende week ook samen om de volgende stap in hun rentebeleid te beslissen. De verwachting ligt op een verhoging van 0,5%. Aangezien inflatiecijfers en cijfers uit de arbeidsmarkt grotendeels in lijn lagen met verwachting, kijkt de markt deze week ook hier naar de PMI’s (fabricage cijfers) voor sturing.

Lees je graag een meer diepgaand rapport over euro-dollar en euro-pond? Klik dan op onderstaande link voor een technische analyse geschreven door Joe Tuckey, hoofdeconoom bij Argentex.


https://www.argentex.com/GBPEUR

https://www.argentex.com/EURUSD


(Bron: Argentex)

Terug naar nieuws

Neem contact met ons op