Overbruggingsregeling ontslagvergoeding kleine werkgever soepeler

De overbruggingsregeling transitievergoeding voor kleine werkgevers (gemiddeld 25 werknemers) is geëvalueerd. Besloten is de voorwaarden te versoepelen. De vóór 1 mei 2013 gewerkte maanden tellen, onder voorwaarden, niet mee bij de berekening van de transitievergoeding die kleine werkgevers (gemiddeld 25 werknemers) moeten betalen.

De regeling geldt alleen bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden als gevolg van een slechte financiële situatie. Daarmee zou een mogelijk faillissement kunnen worden voorkomen. Maar de voorwaarden om ervoor in aanmerking te komen zijn zo strikt, dat weinig werkgevers er weinig gebruik van kunnen maken, aldus de evaluatie. Daarom heeft de minister van Sociale Zaken besloten twee van de (drie) criteria te verruimen.

Drie jaar slecht resultaat

Allereerst wijzigt de eis, dat sprake moet zijn van drie jaar op rij het resultaat negatief moet zijn geweest. Voortaan wordt uitgegaan van een gemiddeld negatief resultaat over de drie boekjaren tezamen. Op die manier wordt voorkomen dat de werkgever niet in aanmerking komt voor de regeling door een klein positief resultaat in één van de drie jaren. Ook wordt de voorwaarde dat sprake moet zijn van een negatief eigen vermogen verlaten. Daarvoor in de plaats geldt een solvabiliteitseis van ten hoogste 15%.

“Hoewel er geen standaardnorm is aan te geven voor de solvabiliteit, omdat dit per sector sterk kan verschillen, is een solvabiliteit van tussen de 25% en 40% voor veel ondernemingen als gezond te beschouwen. Aangezien de regeling bedoeld is voor werkgevers die verkeren in een slechte financiële situatie sluit een solvabiliteit van ten hoogste 15% aan bij de doelstelling van de regeling”, aldus minister Koolmees.

Verschil onderzocht

Om te onderzoeken of de regeling ervoor zorgt dat bedrijven niet verder in de financiële problemen komen door het moeten betalen van de transitievergoeding, is het verschil onderzocht in faillissementen tussen werkgevers die gebruik hebben gemaakt van de overbruggingsregeling en een controlegroep, en is onderzocht hoe de werkgelegenheid en de omzet zich hebben ontwikkeld. Samengevat blijkt volgens SZW dat de overbruggingsregeling doet waarvoor deze bedoeld is: de regeling stelt werkgevers in staat personeel te ontslaan wanneer het erg slecht gaat met hun onderneming. Tegelijkertijd constateert het ministerie dat werkgevers die de regeling gebruiken er vervolgens niet veel beter voorstaan dan werkgevers die dat niet doen.

Minder faillissementen

Op basis van een statistische analyse concludeert het CBS dat er significant minder faillissementen zijn onder de werkgevers die gebruik hebben gemaakt van de overbruggingsregeling transitievergoeding dan onder de controlegroep. Tegelijkertijd constateert CBS op andere criteria (omzet, werkgelegenheid) dat werkgevers die de regeling gebruiken er vervolgens niet veel beter voorstaan dan werkgevers die dat niet doen.

Het is de bedoeling dat de regeling per 1 januari 2019 ingaat.

(Bron: Accountancy Vanmorgen)

Terug naar nieuws

Neem contact met ons op